Müşteri Keşfi

Kategori: MAKALELER | 0

Bir işi kurmadan önce müşterisi var mı iyice araştırmalıyız, bunu doğrulamadan işi kurmak bulanık suda balık avlamaya benzer. Müşterisi emin olunmadan kurulan işler batmaya mahkûmdur. Bunun için bir dizi çalışma yapmak gerekir. Binayı kurmadan önce temeli hazırlamak gibi girişimci de müşterilerini bulmalı, sunduğu faydanın işe yaradığını satın alınacağını görmeli emin olduktan sonra işini kurmaya başlamalıdır. Göç yolda düzelir anlayışıyla kurulan işler uzun ömürlü olmaz. İşimizi kurarken satabileceğimizden de emin olmak zorundayız. Çünkü birçok masrafa borca gireceğiz çalışmayan ya da ileride tıkanacak bir işletme kurmak işi baştan kaybetmektir. Bunu nasıl yaparız nerden başlamalıyız?

Öncelikle yapacağımız iş modelimizi çıkarmak olmalıdır.  İş modelimiz(ürün, müşteriler, kanallar, talep yaratma, gelir modeli, ortaklar, kaynaklar, faaliyetler maliyet yapısı) dokuz yapı taşını içerir. Bunlar varsayımlara dayalıdır. Kuracağımız işletmede sistemin nasıl çalışacağını gösterir. Her bir yapı taşı için varsayımlar geliştirmeli ve bunları nasıl test edeceğimizi de tasarlamalıyız.

Örneğin sunduğumuz ürünün müşterinin ihtiyacını gerçekten gideriyor mu? Rakiplerinden avantajlı mı? Müşteri bunu almak ister mi? Müşterinin satın almasında nasıl etki edebiliriz? Tüm bu sorulara karşı varsayımlar geliştiririz, fikirler oluştururuz. Daha sonra bunların doğrulanmaları test edilmeleri denenmeleri gerekir.

Oturduğumuz yerden varsayım yapmak fikir geliştirmek yeterli değildir. Bu fikirlerin test edilip onaylanması gerekir. Gerekirse defalarca fikrimizi değiştirip yeniden doğrulamalıyız ki evdeki hesap çarşıya uysun. Geliştirdiğimiz testlerle soruna ait varsayımlarımızı deneriz. Denemelerle sorunun büyüklüğünü ve önemini kavrarız. İş modelimizde ürünümüzün değeri, fiyatlandırma, müşteriye ürün ulaştırma aşamaları, satış sürecimizin işe yarar olup olmadığını görürüz. Varsayımlarımızın hatalı olanlarını ayıklamakla yeni varsayımlar geliştiririz. Bu çalışmalar sayesinde müşteriden çok fazla derin işe yarar bilgiler elde ederiz. Bu testlerimizin önemli parçası ürünümüzün bir örneğini hazırlayıp müşterilere denettirmektir.

Müşterilerimizden aldığımız geri beslemelerle ürünün satılabilir olup olmadığını neleri eksik veya hatalı yaptığımızı görebiliriz. İş kurma daha sonra gerçekleşecektir. Gerekli hazırlıkları iyi yapmadan kurulan işletmeler kalıcı olamazlar. Para kazanacağımıza emin olmadan işimizi kurmakta acele etmemeliyiz.