Burdur Gölü ve İnsuyu Mağarası

Kategori: MAKALELER | 0

Antalya Burdur yolu üzerindeki İnsuyu mağarası ilgi bekliyor. Her gün yüzlerce aracın geçtiği yol üzerinde İnsuyu mağarası ve Burdur ne kadar tanınıyor?
Burdur’u daha iyi tanımak için Antalya’ dan bir süre önce  TODOSK la yaptığımız bir geziyi yazmak istiyorum.
Yolumuzun üzerinde İnsuyu mağarası var.  Burdur’un 13 km güneydoğusunda ve Burdur’a bağlı Çatalağıl köyü sınırları içerisinde bulunan İnsuyu mağarasına Antalya’ dan Burdur’ a karayolu ile yaklaşık 110 km de erişilebilir.  Batı Torosların kuzeydoğusunda yer alan İnsuyu mağarası yatay olarak uzanan bir mağaradır. Görünümleri son derece güzel yoğun damlataşı oluşumları (sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, kalsit kristalleri) ve göllerle kaplı olan İnsuyu mağarası 1965 yılında halk ziyaretlerine açılarak ülkemizde turizme açılan ilk mağara unvanını kazanmıştır.
Birbirine bağlı iki bölümden oluşan mağaranın toplam uzunluğu 525 metre dir.  Mağarada etkileyici güzellikte sarkıt, dikit ve sütunların yanı sıra değişik boyutlarda 9 adet gölcük yer almaktadır. Bunlardan “Büyük Göl” adıyla anılan göl 512 m2’lik alanıyla, Türkiye’nin en büyük yeraltı gölüdür. Her yıl geleneksel hale gelen ve İnsuyu Mağarası’nın tanıtımını için festival düzenlenmektedir.  İnsuyu mağarasını gezmeye başlıyoruz.
İnsuyu mağarasının sonuna doğru büyük gölün manzarasına hayran kalıyoruz. Mağaranın yürüyüşe açık olmayan birçok yerini gözlemleyerek mağaranın muhteşemliği ve derinliği karşısında hayretlerimizi gizleyemedik. Çevreden yapılan su sondajlamaları sonunda gölün su seviyesinin azalmış olduğunu üzülerek gördük. Eğer kaçak sondajlar önlenmezse mağara da göl görmek eski fotoğraflarda birer anı olarak kalacak. Yemek molası için Meşhur Burdur Şiş molası veriyoruz.  Burdur Müzesi ikinci durağımız. Burdurun geçmişine yolculuk yapıyoruz Antik dönemde yapılan mermer heykellerin büyüklüğü ve güzelliği karşısında büyüleniyoruz. Burdurun Antik kentleri ile zenginliğini gördükçe eskiden nasıl önemli bir kent olduğunu daha iyi kavrıyoruz. Burdurun tarihi konaklarını geziyoruz.
Taş oda Etnografya müzesi 17.yy Osmanlı sivil mimarisinin çok güzel bir örneği. Eşsiz süslemeleri ve kendine özgü mimari yapısıyla bizleri büyülüyor. Gezimiz Baki Bey Konağı ile devam ediyor. 17.yy sivil mimari özelliklerinden Burdur un günümüzde vali konağı diyebileceğimiz muhteşem bir yapı. Vitray pencereleri, altın gümüş varaklarla ve kalem işi boyalarla tavan süslemeleri, dolap kapakları pervazları ile dönemin en muhteşem örneklerinden bu yapı bizleri büyülüyor.
Gezimiz Burdur gölünü sahil bölgesini ziyaretimizle ve muhteşem Burdur Göl manzarasında fotoğraf çekerek sona eriyor. Gölün suyunun çekilmesi eski ihtişamını azaltsa da manzarası muhteşem. Sonradan göl çevresinde gölü besleyen kaynakların suyunun sulama amacıyla alınması ile göl can çekişiyor. Fabrika ve doğal atıklardan gölün temizlenmesi ve eski ihtişamına kavuşturulması gerekiyor. Dalgasız düz yapısıyla su sporları ve sürat tekne yarışları yapılabilir ve ciddi turizm alanı özelliği olan Burdur  Gölü sahip çıkılmayı bekliyor.