Lean Startup

Kategori: MAKALELER | 0

 

 

 

Lean Startup Lean Startup kavramı 2011 yılında Eric Ries tarafından ortaya konulmuş bir iş ve ürün geliştirme metodolojisidir. Ries bu metodoloji ile, eğer girişim şirketleri zamanını ilk müşterilerinden aldığı geri bildirimlerle ürün ya da hizmetini sürekli geliştirmeye ve mükemmelleştirmeye harcarsa; pazar risklerini, ilk proje giderlerini, ürün lansmanı için harcanacak büyük meblağlardaki maliyeti ve hata yapma olasılığını minimuma indirgenebileceği iddiasını ortaya koyar. Bu düşünce Silikon Vadisinde teknoloji şirketleri ile birlikte doğmuş, “ The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses” kitabı ile tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Lean Startup fikri; bir girişim şirketinde tüm gereksiz süreçlerin elenerek ürün geliştirme boyunca kaynakların ve zamanın yalnızca değer üretimine harcanmasını hedefler. Bir girişim ancak ürününün değerini arttırırsa büyük oranlarda dış yatırıma, detaylı iş planlarına ya da mükemmel bir ürüne gerek duymaksızın başarı şansını arttırır. Ries, değer artırımının yalnızca müşterilerin geri bildirimleri ile beslenen bir ürün geliştirme süreci yürütülürse gerçekleşeceği fikrini desteklemektedir. Pek çok girişimci insanların talep edeceği ve para yatıracağı bir fikre sahip olduğunu düşünür. Aylarını hatta bazen yıllarını fikrini değiştirmeksizin, müşterilerini dinlemeksizin bu iş için harcar. İşin başarısız olması ise genellikle ” önce ürünü geliştir sonra pazarla “ mantığından kaynaklanmaktadır. Harcanan onca emek, müşteriler tarafından istenmeyen, ihtiyaç duyulmayan hatta büyük olasılıkla hiçbir zaman ilgi çekmeyecek bir ürün içindir.

Lean Startup elinden geldiğince hızlı başarısız olmakla ilgili değildir, bu metot olabildiğince ucuza başarısız olmayı garantilemek üzerinedir.

Lean Startup, “Bu ürün geliştirilebilir mi?” sorusunu sormaz, o daha çok “Bu ürün geliştirilmeli mi?” sorusu ile ilgilenir.

Metodolojinin ilk adımı ortada çözülmesi gereken bir problem olması ve bu probleme hızlıca minimum gereksinimleri sağlayan bir ürün ile çözüm oluşturulmasıdır. Amaç, müşteriye mükemmel ürünle gitmek değildir. Bu adımla hedeflenen müşteriden olabildiğince hızlı geri bildirim almaktır.

Girişimcilerin çoğu müşterilerle görüşmeden önce elinde göstermekten utanmayacağı nitelikte bir ürün olmasını ister. Oysa Lean Startup, müşterinin istediği ve para ödeyeceği bir ürün geliştirme sürecine odaklanır. Müşteriye bir prototip sunmadan önce aylarca ofise kapanmayı ve kaynaklarını buna harcamayı hatalı bir süreç olarak değerlendirir.

 

Lean Startup Prensipleri

Girişimci her yerdedir. Girişimcinin kendisini dış dünyaya kapatıp ofiste aylarca vakit geçirmesine gerek yoktur.

Girişimcilik yalnızca ürün geliştirmekle alakalı değildir, aynı zamanda yönetim kabiliyeti gerektirir.

Girişim ler takım kurmak, para kazanmak ya da müşterilere hizmet etmek için var olmaz. Bir girişim şirketi, sürdürülebilir bir işin nasıl kurulacağını öğrenmek için kurulur. Bu öğrenme süreci bilimsel olarak geçerliliği kabul edilebilir olmalıdır. Aynı zamanda girişimcinin vizyonu deneyimlerle test edilebilir olmalıdır.

Girişimin gelirlerini arttırmak ve muhasebesini yapabilmek için sıkıcı bir takım süreçlere odaklanmak gerekir. Bunlar; sürecin nasıl ölçüleceği, kilometre taşlarının nasıl belirleneceği, işin nasıl önceliklendirileceği ile ilgilidir. Bu da girişim şirketlerine özel yeni bir tür finans yönetimi gerektirir.

Bir girişimdeki asıl faaliyet bir fikri ürüne dönüştürmek, müşterilerin bu ürüne nasıl cevap verdiğini ölçmek ve ardından devam edilip edilmeyeceğini öğrenmektir. Tüm girişim süreçlerine bu geri bildirimler baz alınarak tekrarlayan, döngüsel bir ivme kazandırılmalıdır.

 

Evrim Karahan

Kaynaklar: http://en.wikipedia.org/wiki/Lean_Startup

http://theleanstartup.com/

http://www.startuplessonslearned.com/

Bir Cevap Yazın