Tahterevalli yi bilirsiniz bir denge oyunudur. Bir taraf ağır basarsa diğer taraf yukarı çıkar amaç dengede kalabilmektir.
Dengeli yaşamda da bu böyledir hayat dengeler üzerine kuruludur.
Denge şaşarsa kıyamet ondan kopar. Düzen bozulur.
İşletmeler de dengeler üzerine kuruludur. Denge işletme gelirleri aleyhinde bozulursa işletme batar. İşletmemizin kendini kurtarması masraflarını giderlerini karşılayabilmesi için ne kadarlık bir gelire ihtiyacı var? Bunun için ne kadarlık bir satış yapmamız gerekir? Bunu doğru tespit etmemiz için satış gelirlerimiz ile giderlerimizi iyi hesap etmemiz gerekiyor.
İşletmemizi kurmadan önce dengeli ve doğru bir gelir modeli tasarlamamız gerekiyor, Eğer gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyorsa kuracağımız işin sürdürülebilirliği tehlikeye düşer. Aylık tahmini tüm giderlerimizi öncelikle saptamamız gerekiyor. Bu giderleri karşılayabilmek için ürettiğimiz ya da ticaretini yaptığımız üründen ayda en az kaç adet satacağız, hangi bedellerle satacağız? Elde edeceğimiz gelir yaptığımız işe değecek mi? Masraflarımızı karşılayabilecek mi? Sonunda bize de hatırı sayılır bir gelir kalacak mı? Kısaca attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi?
Tüm bu durumları çok iyi bir şekilde analiz ederek çalışmak zorundayız? Pazarının büyüklüğü, toplam müşteri sayımız ortalama ne kadar? Ne büyüklükte bir pazarı hedefliyoruz ve bu pazarda ne kadar müşteri kitlesine hitap edebiliriz? Bunun dışında gelirlerimizi tasarlarken fiyatlandırma taktiklerini de iyi bilmemiz gerekiyor. Giderlerimiz de ise maliyetleri iyi anlamamız gerekiyor? Giderlerimizi etkileyebilecek kargolama, ambalaj, paketleme ve dağıtım giderleri, sabit ve değişken giderlerimiz, hesap dışı olabilecek giderler hepsi bizim satış gelirlerimizi ve karlılığımızı etkileyecek olan unsurlardır. Eğer tüm bu gelir ve giderlerimizi doğru belirlemez ve iyi anlamazsak uygulamada işimizin zarar etmesi kaçınılmazdır.
Tüm bunları çok yönlü hesap etmemiz gerekiyor eğer kalıcı işletmeler kurmak istiyorsak gelir ve gider modelimizi doğru yapmak zorundayız.