Bir fikriniz var nasıl yapacağınız konusunda tereddütleriniz var. Bilgileriniz sınırlı ama bu fikri hayata geçirmek birçok insana ilaç gibi gelecek. Fikrinizi paylaşmaktan çekiniyorsunuz. Kaygınız fikrinizin çalınması başkalarının bunu kopyalaması ve haksız kazanç etmesi. ,
Haklısınız. Dünya milyonlarca fikri olan insanlarla dolu ama çok azı bunu somut ürüne dönüştürebiliyor. Fikriniz somutlaşmadıkça bunun hiçbir anlamı yok. Çünkü asıl olan fikri elle tutulup gözle görülür hale getirebilmekte yani ilk örneğini yapabilmekte. Bu da emek malzeme bilgi gerekiyor. Kendi alanınızda belki bir bilgi birikiminiz var ama sınırlı. Sizinle benzer fikirleri ve bilgisi olan hatta sizden daha geniş bilgi ve deneyimi olanlardan yardım almak istemez misiniz? Hatta bunlar onlarca yüzlerce kişiden oluşsa ve sizin ürününüzü geliştirmek için gönüllü çalışsa ürünününüz ilk haline göre nasıl bir değişime ve mükemmelliğe doğru bir evrim geçirebileceğinizi hayal edebilir misiniz?
Sonunda birçok kişiden yardım alarak ürününüzü geliştirdiniz ve bir örneğini yapmayı başardınız. Fakat biraz maddi kaynağa ihtiyacınız var seri üretime başlamak için. Ürününüzü bir internet sitesinde görücüye çıkarsanız nasıl olur. (www.kickstarter.com)Bir hafta içinde 1 milyon lira toplansa ve bunun ilk ürünlerini bu toplanan parayla satsanız nasıl olur. Daha ürün seri üretilmeden ön siparişleri alsanız gelen parayla da yatırımınızı tamamlasanız nasıl olur. Ürününüzü internetten satacaksınız. Pazarlama ve dağıtım ağı yok. Banka kredisi yok. Müşteriler hazır. Ve büyük şirketlerin araştırma ve geliştirme(Ar-Ge) için harcadığı emek ve parayı siz hiç harcamadan ve onların yapacağından daha mükemmel ürünler yapacaksınız.
Denemeye değmez mi? Fikrinizi başkası gördü ve üretti diyelim. Belki siz ondan daha başka fikirler alacaksınız. Ürününüz belki başka pazarlara da yayılacak. El elden üstündür belki bir başkası ondan daha iyi yapacak. İşte gelişmenin başarısı budur. Paylaşmanın gücü budur. Fikrinizi sınırladığınızda veya gizlediğinizde bu fikri mükemmele ulaştırmak ve geliştirmek mümkün değil. Paylaşma değişimi hızla ve sınırsız başlatıyor. İşte yeniçağın üretim mucizesi işte açık kaynak paylaşımının gücü burada. Yazılımda açık kaynak paylaşımı yazılımda tekel kuran birçok firmayı tahtında etmeye başladı bile.
Şimdi sıra ARGE de, firmaların ARGE çalışmaları açık kaynak ürünlerle bahşedebilecek durumda değil. Dünya da birçok insan birçok ürünü açık paylaşımla geliştiriyor. Ürün hızla üretime dönüşüyor ve tüketiciye internet yoluyla hızla ulaşıyor. Geleneksel üretim ve satış sistemiyle çalışan firmaların gelecekte işleri çok zor. Çünkü bu hıza yetişmeleri mümkün değil. Dünya buna doğru gelişiyor. 3d yazıcılar yaygınlaştıkça kişiye özel üretim yaygınlaşacak kitlesel üretimin gücü sınırlanacak. Üretim belli şirketlerin tekelinden çıkacak herkes üretim yapabilecek.
Paylaşmak insanoğlunun sahip olduğu en büyük güçlerden biridir. Köylerimiz de eskiden var olan ortak dayanışmayı simgeleyen birinin işi hepimizin işi demek olan binlerce yıllık imece kültürümüz açık kaynak paylaşımında bizlere örnek olabilir. İnsanlar bir araya geldiğinde neleri başara bildiğinin örnekleri görmek için tarihe bakmak yeter. Meraklısına: “Geleceği Üretenler- Chris Anderson”
– See more at: http://www.antalyabugun.com/makale/paylasmanin-gucu-22539.html#sthash.twTwsgl0.dpuf
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.