İş kurmaya karar verdik.Hangi iş olacağı konusunda kararımızı kesinleştirmeden önce bazı ön çalışmalar yapmamız gerekir. Buna yapılabilirlik analizi denir. İş kurmadan önce ön çalışma yapmamız gerekir. Eğer bu çalışmayı yapmazsak kuracağımız işin gelir getirici olup olmadığını tam anlayamayız.Bunun için önce işin ekonomik finansal teknik ve yasal analizlerini yapmamız gerekir. Ekonomik analizler bu iş bize kaça mal oluyor ne kadarlık bir para ayırmamız gerekiyor, işi kurarken ne kadarlık bir maliyete katlanacağız işi kurduktan sonra aylık ne kadar sabit-personel, kira, elektrik, vd.- giderimiz olur, bu giderleri karşılamak kazanmak için ne kadarlık bir satış – ciro yapmamız gerekir bunları çok iyi tespit etmemiz gerekir. Bunun yanında işimizin işletme giderlerini ne kadar olacağı hakkında tahmini bilgi toplamamız gerekiyor. Toplam bulundurmamız gereken stok miktarı, yada hammadde miktarı ne kadar olmalı. Eğer bunları doğru yapmazsak işimizi başarılı götürmeniz mümkün olmaz.
İş analizini yaparken bu iş gerçekten yaptığımız masrafa değecek mi? Kuruluş masrafı olsun aylık giderleri olsun yani bizim koyduğumuz yatırımın geri dönüşünü ne kadar zamanda olacak; bu geri dönüşü kısa zamanda karşılayabilecek miyiz? Yani attığımız taş ürküttüğümüz kurbağalara değecek mi? Kısaca bunu iyi belirlemeniz gerekiyor.
Daha sonra finansal analizlere geliyor sıra. Finansal analizde ne kadar paraya ihtiyacımız var bu parayı nerelerden bulabiliriz kendi kaynağımızdan mı, çevremizdeki dostlarınızdan mı, yoksa bankalardan mı alabiliriz yani ihtiyacımız olan parayı, kaynağı nerelerden nasıl temin edeceğiz? Bunun da bir şekilde araştırılması gerekiyor Daha sonra işin teknolojik boyutu ne bakıyoruz. Bu işin teknolojisi bizde var mı? Biz bu teknolojiyi üretebilir miyiz? Kendimizin bilgisi deneyimi var mı yoksa başka dışarıdan uzmanla mı çalışmamız gerekiyor. Bunu bize maliyeti ne olur? Getireceğimiz teknoloji sürekli değişen gelişen bir teknolojimi bunun masraflarını giderlerini karşılayabilir miyiz gibi işin teknolojik boyutlarını da hesap etmeniz gerekiyor.
Daha sonra işin yasal izinlerine bakmamız gerekiyor Yani yapacağımız için bir yasa engelli var mı? Hangi izinleri almamız gerekiyor? Önceden hangi izinler gerekmekte bunları da en iyi şekilde araştırmamız gerekiyor. Yoksa kurduğumuz işte ummadığımız yasal engellerle karşılaşabiliriz. Bunun sonucunda başarılı olamayabilir işimizi kapatmak zorunda kalabiliriz. Yasal prosedüre uymadığımız için yaptığımız tüm masraflar boşa gidebilir. En önemli hazırlığımız da Pazar araştırması yapmaktır.
Kuracağımız işletmenin bir pazarı müşteri potansiyeli vardı? Ürün ve ya hizmetlerimizi satabilirmiyiz? En az ayda ne kadar satış yapmamız gerekir? Bu satışı yapabilecek müşteri potansiyelimiz varmadır? Hedef pazarımız ne olmalıdır? Bu Pazar devamlı büyümekte midir? Ürünlerimizi müşterilerimize denettik mi? Müşteri için uygun mu? Satılabilir mi? Rakiplerimiz kimler. Bizi ne kadar zorlayabilirler. Piyasada uzun süre onların varlığına rağmen kalıcı olabilir miyiz? Pazar araştırmamızı çok iyi yapmamız gerekir. Yapılabilirlik çalışmaları yaptıktan sonra işi gerçekten kurup kurmayacağımızı bu işi devam ettirip ettirmeye karar veririz. Bunları yapmazsak rastgele işimizi kurarsak işimizin başarısız olma ve masraflı olacağı kesindir.