İş Modelimizi tasarlarken gelecekte işimiz ve sektörümüzdeki olası gelişmeleri bilmek ve tedbir almak için gelecek senaryoları hazırlamamız şarttır. Geleceğe hazır olmamız gerekir. Kurduğumuz -kuracağımız– işletmemizin çalışma alanının gelecekte nereye doğru gelişeceğini, müşterilerimizin beklenti ve tercihlerinin nasıl olabileceğini tahmin edebilmemiz gerekir. Bunu yapmazsak ve gelecekte olacak değişimlere zamanında ayak uyduramazsak rakiplerimiz tarafından veya piyasa koşulları gereği oyun dışı kalmamız pekâlâ mümkündür.
Gelecek senaryolarını hazırlarken SWOT (durum analizi-güçlü, zayıf, fırsat ve tehditler) analizinden yararlanırız. Sektörümüzü etkiyebilecek fırsat ve tehditler, gelecek senaryolarını hazırlamada bize kılavuzluk edecektir. Bilmediğimiz bir gelecek için bunu yapmak mümkün mü dür? Gelecekte neden buna ihtiyaç duyarız? Çünkü yaşam sabit değildir sürekli bir dönüşüm içindedir. Geleceğin sürprizlerine ancak buna hazır olanlar olumlu ya da olumsuz etkilenecektir.
Hemen her şey zamanla değişir. İhtiyaçlara, teknolojiye, nüfus artışına ve daha sayamadığımız birçok faktör çalıştığımız sektörde değişim yaratmaktadır. Çünkü hayat dönüşmekte ve değişmektedir. Bu satırları okuduğunuz şu anda bile birçok yeni keşif ve icat yapılmakta yeni girişimler kurulmakta birçok yenilikler uygulamaya geçmektedir. Biz işimizde bunları yakından takip etmezsek ve değişime hazır olmazsak buna hazır olan işletmeler bizi geçecektir. Buna yaşam da her varlığın yaşlanmasını örnek verebiliriz. İnsanlarda doğar büyür yaşlanır ve ölür. Bu durum ürünler için de farklı değildir. Piyasaya yeni giren bir ürün yavaş yavaş iyi satış rakamlarına ulaşır, sonra piyasada bir doygunluğa ulaştıktan sonra yavaş yavaş satışları gerilemeye başlar, çünkü piyasaya yeni ürünler girmiştir bir süre sonrada ürün hem ucuzlar hem de artık satılamaz olur. Bu durumda işletme yeni bir ürün piyasaya sürmez ise rakipleri karşısında varlığını sürdüremez. İşletmemizi zamanla yenilememiz, piyasa koşullarına göre yeniden düzenlememiz, iş modelimizi sürekli güncellememiz gerekir. Bu çalışmayı yapabilmek için de gelecekte kendi sektörümüzün alacağı değişimi görebilmek, uzak görüşlü olmakla mümkündür. İşimizin gelecekte nasıl olabileceği hakkında senaryoları iki şekilde yapmamız mümkündür:
1-Müşteri çeşitlerine göre; gelecekte değişebilecek her müşteri tipine ve ihtiyacına göre farklı iş modelleri tasarlamak.
2-Gelecekte işimizin –sektörün-nereye doğru gitmekte olduğunu saptamaya çalışan senaryolar hazırlamak.
Eğer bir hizmet sektörü isek müşteri temelli senaryolar daha da önem kazanacaktır. Geleceğe uyum sağlayabilen işletmeler ayakta kalabilecektir. Gelecek senaryolarının birçok işletmede gereği gibi yapılamamasının birçok nedenleri vardır. Bu nedenleri şöyle sıralamak mümkündür: vizyon eksikliği yani geleceği görememe, günlük işlerden başını kaldırmayarak işletme körlüğünde kalma, sadece kendi işine odaklanma, çevredeki değişimi görememe, işine ve sektörüne geniş pencereden bakamama, yeni yönetim tekniklerini uygulamama, eski yöntemlerle işi yürütmeye çalışmada ısrar etme, işi yapılandırırken yanlış iş modeli kurgulama, risk almakta korku, yenilikleri uygulamakta direnç gösterme, bilgi eksikliği, kendi alanındaki ve toplumdaki değişiklikleri iyi takip etmemek, okumamak, araştırmamak, danışmamak, öğrenmemek, sadece günü kurtarmak, işlerin hep iyi süreceğini sanmak, çok kazandığını sanarak kazanç sarhoşluğu içinde kalmak olarak sayabiliriz. Gelecek senaryoları bize ancak tahminde bulunabiliriz.
Geleceğin sürprizlerine hazırlıklı olmak bizi olası olumsuzluklardan hazır olmayanlara göre daha az etkileyecektir. Geleceği tam öngörmek mümkün değildir, çünkü yaşam sürprizlerle doludur. Gelecek yazımızda gelecek senaryolarını belirlemede işletme çevresindeki dış unsurlar olan çevre fırsat ve tehditlerin nasıl inceleneceğini anlatacağız.
– See more at: http://www.antalyabugun.com/makale/neredeyiz-nereye-gidiyoruz-22660.html#sthash.pWS3CY2F.dpuf
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.