Neden Girişim Yapalım ?

Kategori: MAKALELER | 0

 

 

İnsanlar neden girişimci olur? Bir girişimci işinin başlarında uzun çalışma saatlerine, bir sürü zorluğa, engele karşı nasıl ayakta kalır? İnsanı girişimci olmaya ne motive eder? Aslında cevap basittir:  girişimcinin hayata bir anlam katma çabası,  daha yaşanılası bir dünya yaratma isteği veya yaşam kalitesini yükseltmek arzusu.   

Bu sözler biraz beylik laflar gelebilir, fakat kurduğumuz işin ulvi bir amacı yoksa o işten uzun süreli hayır beklenemez. Belki biraz maddi kazanç elde edilir ama kalıcılığı olamaz. Uzun süreli dayanıklı bir işletmenin mayasında topluma katkı vardır. Girişimciyi krizlerden, zorluklardan sıkıntılardan kurtaracak esenliğe kavuşturacak varlığına anlam katacak olan tek şey güzel bir amacı olmasıdır. O amaçtır ki girişimciyi devamlı motive eder, bitmez tükenmez enerji verir, yolunu kaybetmiş gezginlere yol gösteren bir kutup yıldızı gibi onun yolunu aydınlatır, devamlı odakta olmasını sağlar.   

İşimizin uzun süre devam ettirmek istiyorsak anlamlı, yararlı bir amacımızın olması gerekir. Sadece para kazanmak, servet yapmak, statü elde etmek değil aynı zamanda hayata anlamlı bir katkımızın olması gerekir. Ancak böyle girişimimizi uzun süre ayakta tutabiliriz. İşimiz hayat amacımızla aynı yönde olursa yaptığımız iş artık zoraki bir görev olmaz, bize devamlı keyif veren bir hal alır. Herhangi bir yeni işletme açmadan önce kendi kendimize sormamız gereken bir tek soru vardır: girişimimde hayata bir anlam katmak istiyor muyuz? Hayata artı ne katabiliriz?       

Örneğin: İnsanların hayatını kolaylaştırmak, temiz bir çevreye katkı sağlamak, kaynak tasarrufu sağlamak, doğanın korunmasına katkı sağlamak, sağlıklı nesiller için üretim yapmak, zaman tasarrufu sağlayan ürünler geliştirmek bunlara becerilerimiz ve uzmanlığımıza göre daha bir sürü olumlu toplumsal hedefler bulabiliriz. İş kurmak demek para, güç ya da statü sahibi olmak demek değildir hatta rahat ve keyifli çalışılacak yerler kurmak da değildir.  Dünyayı daha yaşanılır bir yer yapmak işimizin hedefi olmalıdır. Bunun için kendimize biçtiğimiz rolü yine kendimiz belirleyeceğiz. Kendi şartlarımızda görevimizi belirlemeliyiz.  

İşimizdeki zorlu yolda harekete başladığımızda olumlu toplumsal hedeflerimiz bize inanamayacağınız kadar yarar sağlarlar. Yaptığımız iş toplumsal bir amacı yoksa kuracağımız işimizde geçici olarak başarılı olabiliriz ama bu uzun soluklu olacak iş serüvenimizde içsel motivasyonumuzu harekete geçirmez.   Bir işletmeyi kurmanın en iyi nedeni ona anlam yüklemektir: dünyayı daha güzel kalacak bir ürün ya da hizmet yaratmak. Bu nedenle yapmamız gereken ilk iş topluma ve kendimize yarar sağlamak için ne yapacağımıza karar vermektir, gerisi zaten gelecektir.

– See more at: http://www.antalyabugun.com/makale/neden-giriselim-22812.html#sthash.A8EisrZH.dpuf

Bir Cevap Yazın