Müşteri

Kategori: MAKALELER | 0

Müşteri

 

Geleneksel ticaret kültürümüzde müşterinin önemini vurgulamak için birçok söz vardır, eskiden bu sözleri işyerlerinde yazılı olarak görmek mümkündü.   Şimdi bunların hiç birini yeni işyerlerimizde göremiyoruz.    

Bu sözler “Müşteri Velinimetimizdir”, “Müşterinin Dediği Olur” “Müşteri Daima Haklıdır” gibi önemli sözlerdir. Kökeni eski “Ahilik” ticaret kültürümüzde müşterinin değerini vurgulamak için söylenen bu sözler aslında yeni girişimcilik anlayışında günümüzde de altın değerinde öğütlerdir.  Geleneksel ticaret kültürü yeni girişimcilik anlayışında da bize ışık tutmaya devam ediyor. Bu anlayışın temel ilkelerini şöyle özetlemek mümkündür:   

Müşterinizi tanımalısınız. Müşterimiz ne istiyor? Nasıl istiyor? Sürekli müşteriyle birlikte ürünümüzü geliştirmeli, yeniliklere hızlı karar verilmelidir. Müşteriden gelen yeni bilgilerle üründe devamlı yenilikler yapılmalıdır.   

Bu yeniliklerde başarısızlıklardan korkulmamalıdır çünkü hatalar işimizi geliştirir. Başarısızlık öğrenme sürecinin tamamlayıcısıdır.  Yenilikler işe yaramıyorsa değiştirilmeli, sürekli yeni denemeler yapılmalıdır. İşimizle ilgili yeni varsayımlarımızı deneme yanılmayla bulmalıyız. Ürünün bir ilk örneğini çıkararak müşterinin denemesine fırsat verilmeli ondan geri dönüşler alarak değişikliklere karar verebilmeliyiz.   Hangi pazara hitap ediyoruz? Var olan bir pazarımı yoksa yeni bir pazara mı ürün satıyoruz? Var olan pazarda tutunmak için düşük fiyat la başlangıç yapabiliriz.   

Niş pazara yani pazar boşluğu olan özel ürün pazarına giriş yapılabilir. Yeni pazar yaratımında şu sorular cevaplandırılmalıdır. Ürünümüzü kaç kişi satın alacak? Ürünümüzü müşteri gözünde eşsiz bir değer ve talep algısı nasıl yaratabiliriz? İyi çalışan bir iş modelini kopyalayarak ta pazara girebiliriz. Örneğin www.yemeksepedi.com un yurtdışındaki bir modeli kopyalaması ve bazı değişikliklerle bu modelin ülkemizde tutulması buna örnektir.    Sattığımız ürünün değer önerisi -müşteride oluşturduğu önem-  test edilmeli, doğrulanmalıdır. Çözümler işe yarıyor, yenilikler insanları etkiliyor mu bakılmalıdır. Ortalama sipariş miktarı ne olacak.  Sabit maliyetlerimizi çıkaracağımız en az satış değerine ne zaman ulaşırız?     

İşimizde yapacağımız değişiklikleri olabildiğince zamanında ve hızlı almamız gerekiyor. İki türlü karar alabiliriz geri dönüşü olan ve olmayan kararlar. Geri dönüşü olan kararlar: ürüne yeni bir özellik eklemek veya çıkarmak, yazılım kodunu değiştirmek ya da farklı bir müşteri grubuna hitap etmek olabilir. Aldığımız yanlış kararları hemen fark edip değiştirmekte hızlı olmamız gerekir. Geri dönüşü olmayan kararlar ise: çalışanımızı işten çıkarmak, uzun süreli iptal edilemez kira sözleşmesi yapmak ya da bir ürünü piyasaya çıkarmak olabilir. Sürekli hızlı yenilikçi karar alabilen işletmeler rekabette avantaj sağlarlar.  

Müşteri itirazlarını dinleyebilmeli ürün, fiyat, sunum gibi sorunları anlayabilmeli hızlı çözümler üretebilmelidir.   Müşterilerini dinlemeyen ve zamanında gerekli değişimi yapmayan girişimlerin başarılı olma şansı düşüktür. Girişimde asıl hedef sermaye tükenmeden tekrarlanabilir ve sürekli müşterisi artan karlı bir iş modeli arayışını sürdürmek ve sonunda buna ulaşmak olmalıdır ve bu süreç hiç bitmez. 

– See more at: http://www.antalyabugun.com/makale/musteri-22413.html#sthash.LVa1CztE.dpuf

Bir Cevap Yazın