Kalıcı sürdürülebilir ve devamlı gelişen işleri kurmak artık çok zorlaştı. İşletmelerde satışlarla sürekli tekrar eden, devamlı büyüyen, ölçülebilen iş modellerini yaratmak zorunlu hale geldi. Rekabetin kıyasıya kızıştığı, arttığı ve müşterinin çok kıymetli olduğu bu zamanlarda müşteri artık aslanın ağzında değil de midesinde.
Nerede eski müşteriler.?
İşletmeler çoğaldıkça müşterilerde kıymete bindi. Müşteri artık altın değerindedir. Birçok işletme müşteri kapma derdinde. Çünkü müşteri eskilerin deyimiyle velinimetimiz yani işimizi ayakta tutan süper güç. Tabi bu değerli varlığı bulmak ta öyle kolay değil. Rekabetin çoğaldığı bu çağda zor bulunan kıymetli bir değerdir artık müşteri. İşimizde kalıcı olmak ve rekabette yok olmak istemiyorsak müşteriyi nasıl bulacağımızı, onları nasıl tutacağımızı-koruyacağımızı- ve nasıl büyüteceğimizi belirleyecek yol ve yöntemler geliştirmek zorundayız. Zaman içerisinde gelirleri artarak gelişen güçlü işyerini ancak bu şekilde oluşturabiliriz. Kısaca müşteri “bulma”, “tutma” ve “büyütme”yi kısaca şu şekilde anlatabiliriz.
Müşteri bulma yani ürünümüze talep yaratma belirlediğimiz satış kanalına müşteriyi yönlendirebilme becerimizdir. Müşteriyi tutma-koruma- ise müşterinin devamlı bizi seçmesini işletmemize ve ürünlerimize bağlı kalmasını sağlamaktır, müşteri büyütme ise müşterilerin satın aldıkları ürünlerden daha fazla almalarını ya da farklı ürünlerimizi de almalarını sağlama aynı zamanda da bize referans olarak yeni müşteriler getirmelerini gerçekleştirebilmektir. Müşteri bulmayı biraz daha açalım.
Müşteri Bulmak: Müşteriyi nerde nasıl buluruz biz mi onu buluruz yoksa o mu bizi bulur. Müşteriyi bulmadan ve ondan satış piyangosunu almadan önce onu kendimize fark ettirmemiz gereklidir. Müşteri bizi fark ederse dikkate alır. Dikkate alırsa değerlendirir. Değerlendirme sonucu istediği özelliği bulursa siparişini verir. Ve satış gerçekleşmiş olur. Farkındalığı gerçekleştirmek için kısaca müşterinin bizi fark etmesi için bir dizi çalışma yapmamız gerekir. Reklam verme, fuarlara katılma, ücretsiz ve ücretli medya, web siteleri, halkla ilişkiler çalışmaları, sosyal medya ve bloklarda ürün ve işletmemizden bahsedilmesi, broşürler, promosyonlar, ürün deneme ve tadım günleri vb. Tüm bu ve benzeri çalışmalarla ürünümüzü ve işletmemizi müşteriye fark ettirmeye çalışırız. İşimizin en kritik ve önemli noktası fark ettirmektir.
Her şey farkındalıkla başlar. Bunu başardığımızda diğerleri sırayla gelecektir. Ücretsiz medya hem daha az maliyetlidir hem de işimizin ilk aşamalarında birçok insanın bizi fark etmesini sağlayabilir. Basın bültenleri, ürün inceleme yazıları, köşe yazıları, para ödeyerek katılmadığımız fuarlarda el ilanları dağıtmak, indirim kuponları vermek, ücretsiz denemeler vb. taktiklerle potansiyel müşterilerimize kendimizi fark ettirebilirsek müşterinin dikkatini çekeriz. Müşterimizi bir kez dikkatini çektikten sonra da ürünümüz işe yarar ve ihtiyaca cevap da veriyorsa satışı da arkadan gelecektir. Bu çalışmalar sayesinde müşteriyi bulacağız ilk satışı gerçekleştireceğiz artık bundan sonraki aşama müşteriyi bir kez bulduktan sonra onu tutmak yani kaçırmamak kendimize bağlamaktır,mbunu sağlamak içinde müşteri tutma taktiklerini bilmek gerekir.
Devamı haftaya.