Geçen hafta ki yazımızda büyük zorluklarla ve masraflarla bulduğumuz müşteriyi nasıl koruyacağımızdan bahsetmiştik. Bunun için “ Müşteri şikâyetlerini etkin çözmek, müşteri memnuniyet anketleri yapmak, müşteriye her alışverişinde puan kazandırma, ücretsiz abonelik ve indirimler yapma, müşteriyi telefonla yada eposta ile memnuniyetini veya sorununu öğrenme, müşteri bilgi veri tabanı oluşturma, müşteriye uygun kişisel çözümler bulma, vb.” yöntemlerden bahsettik. Bu haftaki yazımızda korumaya aldığımız ve bize bağlı müşterilerimizi nasıl daha fazla büyüteceğimizi anlatacağız. Mevcut müşterilerimizin daha fazla ve farklı ürünlerimizden de satın almalarını ve yeni müşteriler kazandırmak için işletmemize referans olmalarını sağlamanın yollarını bulmak zorundayız. Tüm bu çabalarımız için yeni taktikler geliştirmeliyiz.
Bu taktikleri şöyle sıralayabiliriz:
Sattığımız ürünlere kampanyalar yapıp yanında başka bir üründe aldığında indirim, hediye çeki, ücretsiz kargo, yeni ürünler, özel teklifler, indirim avantajlarını sayabiliriz. Bunun yanında müşterilerimizle uzun dönemli satış sözleşmeleri de yapabilmeliyiz. Müşterilerimizin çevresinin de bizden satın almaları için referans olmalarını sağlamalıyız. Müşterilerimizin bize kazandırdıkları her müşteriye karşılık onlara indirim yapmak, ürünlerimiz hakkında sosyal medyada bahsetmelerini ve ürün deneyimlerini ve memnuniyetlerini dile getirmelerini sağlamayı da başarmak zorundayız. Sosyal medya da ürünlerimizle ilgili olumlu olumsuz tüm yorumları cevaplamalı, sohbetler başlatmalı ve devamlı takip etmeliyiz. Kulaktan kulağa pazarlama yöntemleri ürünümüzü ve işletmemizi tanıtmak ve yaygınlaştırmak için bulunmaz fırsatlardır.
Memnun ettiğimiz her müşteri bizim için referans olacaktır. Müşteriyi önce bulma, satış yapma, sonra onu koruma ile sürekli bizden satın almasını sağlama, daha sonra da onun bizden başka ürünler de satın almasını ve arkadaşlarını da getirmelerini teşvik etme diyebileceğimiz “Müşteri Bul, Tut ve Büyüt” çabalarımız la işletmemizi kalıcı ve sürdürülebilir sürekli kazanç getiren bir işletme haline getirebiliriz. Tüm bu çabalarımız özellikle kriz zamanlarında ve müşterilerin azaldığı satış yapılamayan dönemlerde bize bağlı müşterilerimiz sayesinde krizleri daha az hasarla atlatarak satışlarımızı sürdürebilir, kalıcı ve karlı işletme olabiliriz.