Bir iş fikri geliştirdik veya halen devam etmekte olan bir işimiz var. İşin yürüyüp yürüyemeyeceği konusunda tereddütlerimiz var. Sistemin nasıl çalışacağını görmek isterseniz iş te size iş modeli. İş modeli, yapacağımız işin nasıl çalışacağını, nasıl para kazanacağımızı bir modelleme yaparak görebilmek demektir.
Mimarlar bina yapmadan önce kâğıt üzerinde tasarım yaparlar sonra bunun bir küçük örneğini üç boyutlu modelini çıkarırlar. Modelden binanın nasıl bir yapı olacağını, özelliklerini görmek mümkündür. Bunun üzerine düzeltmeler yapılır. Daha sonra binayı oluşturmaya girişilir. Sonunda bina gerçek boyutlarıyla ortaya çıkar. Mimar olmadığım için basit çe anlatmaya çalıştım. İş modeli de kuracağımız işin bir modelini, işi kurmadan yapmamıza olanak sağlıyor. Lokantadan lokantaya, kahveden kafeye fark var. Bazı işletmeler daha iyi kazanır, bazıları ise hep aynı sistemle çalışmaktan bir süre sonra verimliliği ve karlılığı düşer. Neden aynı içeceğe daha fazla para vermeyi tercih ederiz. Çünkü bize sunulan servis ve hizmet farklıdır. Yeniliğe daha çabuk alışırız.
Farklılık fark yaratır
Hayatımızda renk ve değişiklik isteriz. Bunu bize sunan iş yerleri daha çok dikkatimizi çeker daha fazla harcamayı göze alırız. Artık mahalle kahveleri azalmaya başladı onun yerine Starbucks Kahve Dünyası vb. İşletmeler aldı. Bu işletmelerin daha yüksek fiyata ürünlerini satabilmeleri karlı çalışmaları, yarattıkları iş modelinde gizlidir. Benzer modeller de hızla yaygınlaşmaktadır. İşimize yeniden organize etmenin zamanı geldi. Gerekli çalışmaları yapmazsak işletmemizin sıradanlaşıp zamanla verimsizleşmesi ve sonunda yok olması içten bile değildir.
Peki, nedir iş modeli: işimizin küçük bir modelini kurmaktır çalışıp çalışmadığını ya da nerelerde eksiklik var görmemizi sağlamaktır. Ayrıca geleceğe de dönüktür. Gelecekte işimiz ne olacak sektör nereye gidiyor? Çevre nasıl değişiyor? Müşteri ihtiyaç ve beklentileri ne gibi değişim gösterebilir? Bu ve bunun gibi daha birçok konuda çalışma yapmak gerekir. İşimizi sürekli gelir getiren ve büyüyen bir işletme haline gelmesini istiyorsak bir an önce iş modeli çalışmalarına başlamamız gerekir. İş Modeli iş fikirlerini değişen koşullara göre güncelleyebilecekleri, kolayca anlayabilecekleri ve anlatabilecekleri bir ortam sunuyor.
İlk kez Alex Osterwalder tarafından geliştirilmiş İş modelinin dokuz yapı taşı vardır. Müşterimiz kimler? Hangi müşteri kitlesine hitap ediyoruz. Özellikleri, alışkanlıkları, tercihleri neler?
Değer Önerisi: müşterimize gerçekte ne satıyor veya sunuyoruz? -Ucuzluk, kalite, farklılık, hız, güven…
-Kanallar: Müşterimize nasıl ulaşacağız. Müşteri kendisine nasıl ulaşmamızı istiyor? Ürünümüzü müşteri nasıl elde edecek hangi kanalları kullanacağız? Perakende, posta, kapıya teslim vb.
Müşteri ilişkileri: Devamlı ürünü nasıl satarız? Müşterilerimizi nasıl koruruz. Bağlılığımızı nasıl sürekli hale getirebiliriz. Müşteri nasıl bir bağ kurmamızı ister.
Temel faaliyetler: Ürün ya da hizmet nasıl meydana geliyor. İşimizi nasıl yaratıyoruz. Ne yapıyoruz? Üretim, aracılık, hizmet, pazarlama…
Temel kaynaklar: İşimizi yaparken hangi kaynaklara gereksinimimiz var. İnsan, makine, araç gereçler.
Temel ortaklıklar: işimizi yaparken kimlerden destek alabiliriz ya da alıyoruz.
Tedarikçilerimiz kimler, çözüm ortaklarımız kimler.
Gider-Gelir modelimiz: Para nasıl kazanılacak? Hangi gelirlerimiz var ya da olacak? Fiyatlandırma, peşin, kredi satışlar oranı. En az ayda ne kadar kazanmalıyız. Bunun için ne kadar üretip satmalıyız.
Giderlerimiz: İş bize ne kadara mal olacak, sabit ve değişken maliyetler ne kadar. Ek maliyetler ne kadar olabilir.vb.. vb..
İş modeli, iş fikrinizin sunacağı değerleri; kime ve nasıl sunacağını, nelere ihtiyacı olduğunu ve nasıl gelir elde edeceğini hızlı şekilde görmemizi sağlar. Zamanın koşullarına göre değiştirebilir, esnek tir tir, sürekli güncellenmesi gerekir bu durum da işimizi hep dinamik ve koşullara uygun çalışmasını sağlar.
– See more at: http://www.antalyabugun.com/makale/ise-yarayan-isler-icin-is-modeli-22602.html#sthash.OmYpDgxC.dpuf
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.