Hatasız İş Olmaz

 hatasiz_is

Yeni bir İş kurmak hep heyecan vericidir. Özellikle kimsenin yapmadığı denenmemiş işleri kurarken. İş kurmak aslında yaratıcılığımızı kullanmaktır. Bir sanat eseri nasıl bir yenilik, yaratım gerekiyorsa ve sancılı ise, yeni bir işi tasarlamak modellemek de yaratıcılığı gerektirir ve sıkıntılar kaçınılmazdır. İş, geniş bir tasarım hazırlığı ve bilgi birikimine ihtiyaç duyar.

Önemli olan hatasız iş kurmak değil- bu imkansızdır- hataları görmek ve hemen düzeltmektir. Hatalar işimizin bir parçasıdır, bizi geliştirir ve öğretir. Mükemmel işlere hatalar yaparak ulaşırız. Her hatada tekniğimizi değiştirerek gelişiriz bir eksiğimizi düzeltiriz. Güzellik emek, zaman ve sabır ister.

Yeni bir iş kurmak varsayımlara dayanır. Bu varsayımlar yeni işimizi yaratırken önemlidir. İş kurarken riskler alırız. En büyük risk hiç risk almamaktır. Varsayımlarla yani aldığımız risklerle ilerleriz.  Varsayımlarımıza körü körüne inanmak değil onları doğrulatmak ve hesaplı risk almak önemlidir. İş kurarken yaptığımız hatalardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür: Müşterinin ne istediğini kesinlikle biliyorum anlayışı.

Müşterilerle ilgili varsayımlarımız birer tahminden ibarettir. Kendimize göre belirlediğimiz varsayımlar bize özgüdür ve bunların doğrulanması gerekir. Gerçekten müşterinin istediği ürün nedir? Bunun için sokağa çıkmak müşteriye sormak gerekir. Sunacağımız ürünü kendimize göre tasarlamak müşteriye sormadan üretmek hatalıdır. Bu ürünü müşteri beğenir mi? Satın alır mı? Ürünün müşterinin ilgisini çekip çekmeyeceğinin sınanması gerekir. Yeni bir ürünü tasarlamak pahalı zaman isteyen bir süreçtir. Sonunda satılmama riski vardır. Ürünü birden üretmek ve piyasaya sürmek yerine ürünün bir kopyasını- protatipini- potansiyel müşterilerin de fikrini alarak geliştirmek daha akılcıdır. Ürünü önce bir müşteri grubuna denettirmek de gereklidir. Müşterilerden alacağımız geribildirimlerle ürünü hemen piyasaya sürmeden altın değerinde bilgiler alırız ve ürünümüzün satılamama riskini azaltmış oluruz. Gereksiz yapacağımız masraflar, emek ve zaman kaybı da yaşamayız. Ürünü piyasaya sürmek için acele edilmemelidir. Özellikle işyeri açılış tarihine odaklanmak yanlıştır. Bir an önce işimi açayım göç yolda düzelir mantığı bize bir ileri iki geri götürebilir. Ürünü iyice geliştirmeden, müşteriye tam anlamıyla onaylattırmadan, müşterinin ürünü alıp almayacağına inanmadan ve ürünü test ettirmeden piyasaya sürmek bize geri dönüşü zor bedeller ödetebilir.

Ürünü piyasaya sürdükten sonra da müşteriyi hep dinlemek, eleştirilerini ciddiye almak, ihtiyaçlarını iyi anlamak, düzeltmeleri zamanında yapmak gerekir. Başlangıçta istediğimiz satışlara ulaşamamanın nedeni araştırmak yerine sistemimizi sorgulamamak, birden büyümeye kalkmak, doğru insanları işe almamak, başlangıçta pazarlama ve reklam için çok para harcamak, sistemimizi sorgulamak yerine eleman çıkarmak, iş kurarken yapabileceğimiz hatalardan bazılarıdır. İşimizde  amacımız,  düzenli satışlarla  kendini tekrarlayan, büyüyen, ölçülebilir, müşteri beklentilerine göre kendini sürekli yenileyen iş modeline ulaşmak olmalıdır.

* http://www.antalyabugun.com/makale/hatasiz-is-olmaz-22192.html

Bir Cevap Yazın