İşimiz le ilgili gelecekte olabilecek durumları tahmin etme ve önlem almayı kriz önemlerinde hazırlıksız yakalanmamak için de yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Gelecekte işletmemizin alabileceği değişimi yönetme bizi aynı zamanda geleceğin belirsizliğinden ve kriz zamanlarında işletmemizin daha az hasarla atlatmasını sağlar. Birçok işletme kriz dönemlerini eli kolu bağlı olarak bekler. İşlerinin hep güzel bol kazançlı olacağını düşünür. Ama hayat ancak ona hazır olanların yüzünü güldürür. Geleceğe hazır olmamız gerekir.
Kurduğumuz-kuracağımız–işletmemizin çalışma alanının gelecekte nereye doğru gelişeceğini, müşterilerimizin beklenti ve tercihlerinin nasıl olabileceğini tahmin edebilmemiz gerekir. Bunu yapmazsak ve gelecekte olacak değişimlere zamanında ayak uyduramazsak hem rakiplerimiz hem de piyasa koşulları nedeniyle işimizi ve birikimlerimizi kaybederiz. Gelecek senaryolarını hazırlarken SWOT (durum analizi-güçlü, zayıf, fırsat ve tehditler) analizinden yararlandığımızı belirtmiştik. Bizim dışımızda sektörümüzü etkiyebilecek fırsat ve tehditleri iyi analiz etmek işimizin gelecek senaryolarını hazırlamada bize kılavuzluk edecektir. Geleceğe hazır olmak ta sadece işletme sahiplerinin değil herkesin yararlanabileceğini belirtmek isteriz. Çünkü gelecekte olabilecek değişimlerden herkes etkilenecektir. Ülkemizdeki turizm krizi buna örnektir. Sadece birkaç ülkeye odaklı ve ülkenin güzelliklerini çok ucuza her şey dahil sistemiyle pazarlanması turizm politikalarımızı yeniden sorgulaması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır.
Bunun yanında alternatif turizme gereği gibi önem vermemek turizmi deniz, güneş ve kumdan ibaret sanmak yanılgısı turizm politikamızın-ya da politikasızlığın-açmazlarıdır. Gelecekte olabilecek senaryolara hazırlıksız yakalanmak para, zaman, emek kaybı yaratmaktadır. Gelecekte olabilecek fırsat ve tehditlerin dış unsurları ve etkilerini az çok görebilmemiz gerekmektedir.
Şu sorulara cevaplarımız olması gerekir:
Gelecekte olası düzenlemeler kanunlar, vergi, sektörle ilgili devletin getirebileceği yeni kurallar nelerdir?
Dünyada sektörle ilgili gelişmeler nasıldır? Teknolojide gelişim, yeni makine ve araçlar nelerdir?
Sosyo, ekonomik kültürel ve sosyal değerlerde değişim, gelir servet dağılımı, nüfus artışı, harcama eğilimlerin deki değişimler nelerdir?
En önemli müşteri çeşitlerimizden hangileri büyüyor ve ya küçülüyor? Müşteri ihtiyaçlarında artış hangi yönde?
Müşteriyi satın almada neler etkiliyor? Benzer ürünleri kolayca satın alabilir mi?
Rakiplerimiz kimler?
Avantaj ve dezavantajlı durumları, müşterileri, gelir akışları ve payları nelerdir?
Piyasanın yeni aktörleri kimler, pazarda rekabet avantajları neler?
Bizim yerimize hangi hizmet ve ürünler çıkabilir, maliyetleri bize göre avantajlı yanları varımdır?
Ekonomi nereye doğru gidiyor?
İşsizlik oranları, milli gelirdeki değişimler neler?
Petrol fiyatları, iş gücü maliyetlerindeki değişim, döviz ve altın fiyatlarındaki değişim nelerdir?
Müşteriye erişimde yeni yöntemler nelerdir?
Burada daha sayamayacağımız birçok faktör gelecekte işimizi etkileyecektir. İşimizi kurarken veya geliştirirken bu değişimleri dikkate almak istikrarlı ve düzenli gelir getiren işimize büyük katkı sağlayacaktır. Gelecekte olası sıkıntı ve değişimlere kolay uyum sağlamamıza yardımcı olacaktır.
– See more at: http://www.antalyabugun.com/makale/gelecege-hazirolmak-22697.html#sthash.lTF2Dqfm.dpuf
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.