Hayalden İş Fikrine  

Kategori: MAKALELER | 0

 

 volitan-1

Hayalden İş Fikrine    

 

           Girişimcilikte iş fikri önemlidir. Birçok kişi ne iş kuracağını bilemez. Genellikle moda işlere bakar insanlar. Ya da, çok para getirip getirmediğine. Çoğunlukla ben bu işi severek, inanarak yapabilecek miyim diye düşünmezler. Çünkü severek yapılan işler başarılı olur. Onun zorluklarına, geçici başarısızlıklarına katlanılır. Peki girişimci hangi işi yapacağına nasıl karar vermeli? Öncelikle hayallerine bakmalı. Evet hayallerine. Hayalinde nasıl biri olmak istiyor? Nasıl mutlu olabilir? Hayal kurmalı kısaca. Genelde boş boş oturmak, boşa vakit geçirmek, bir şey yapmamak olarak algılansa da hayal kurmak iyidir. Ve hiç de boş boş oturmak değildir aslında. Bir şeyler yapmaya başlamaktır.  

Mutluluğumuzun sırrı da hayallerimizde değil mi? Hayata karamsar bakan, hayal gücünü yaratıcılıklarını yitirmiş, insanlar için bu kavramı anlamak güçtür elbette. Öğrenilmiş çaresizlikle yaşayan, tembelliğine bahane arayan insanların bunu anlaması zor. Çünkü dünya hayallerle dönüyor. Gördüğümüz her şey insan ürünü olan her şey, aslında bir zamanlar hayalden başka bir şey değildi. Birileri onları önce hayal etti, sonra gerçeğe dönüştürdü.

        Hayal kurmak, dünyayı yeniden yaratmak, kendini yeniden var etmenin, oluşturmanın başlangıcı, bize bağışlanan en büyük yetenek.  Biz hayal gücümüzle kuruyoruz dünyamızı. Hayal gücümüz ne kadar zenginse, yani zamanla öğrendiğimiz, gördüğümüz, yaşadığımız deneyimler, tecrübeler, başarı ya da başarısızlıklar ne kadar çoksa o kadar çok hayaller kurabiliyoruz. Ve dünyamızı yeniden yeniden yaratabiliyoruz. Yeni ürünler keşfedebiliyoruz, yeni icatlar yapabiliyoruz, sorunlara yeni bin bir çeşit çözümler üretebiliyoruz, hayatımızı renklendirebiliyoruz, mutsuzluktan sıyrılabiliyoruz. Monotonluğu aşabiliyoruz.  Hayalimizdeki işi kurduğumuzda da başarıdan başarıya koşuyoruz. Birçok başarılı kişi ve kurumun arkasında zengin hayal gücü var. Hayallerine ulaşmak için bitmez tükenmez enerji ve çabaları var.

          Hayallerimiz için bir şeyler yapmaya başlamak gerekiyor, ucundan kenarından başlamak, hele bir ilk adım gelsin bakalım gerisi nasıl tıkır tıkır geliyor göreceğiz. Hayal kurmak aslında yapamayacağımız ulaşamayacağımız şeyler için kendimizi avutmak değil. Bir şeyler yapmak. Azıcık da olsa iyi kötü demeden hayallerimiz için çalışmaya başlamak. Kısaca hayallerimizi yaşam gündemimize almak. Hemen şimdi, sonra değil hemen, çünkü beklediğimiz uygun zaman hiçbir zaman gelmeyecek, geldiği zaman da biz uygun olmayacağız.  “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur” sözü ne kadar doğru. Çünkü sanat, hayal kurmak, yenilik yapmak yaratıcılık birbirleriyle kardeş. Çocuklarımıza ve kendimize sanat eğitimi vermediğimiz, kendimizi sürekli yeni bilgi ve deneyimlerle beslemediğimiz sürece yapılan hiçbir işte güzellik, uygun çözüm, yenilik oluşturmamız mümkün değil.  Severek kuracağımız işler de hayalle başlıyor. Hayatımıza tat katmak hayallerimizle olur. Hayalimizin arkasından gitmeye başladığımızda hayatımız değişecektir. Sanatsız ve hayalsiz kalmamak dileği ile..

Bir Cevap Yazın